Mi s-a părut că aud vocea unui înger…

3 septembrie 2016 by: Anca

zamfirDa, chiar asta a fost senzația pentru câteva clipe. Că îngerii au coborât din cer ca să ne (în)cânte…

Zilele acestea se desfăsoară la Gaești cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Nai Gheorghe Zamfir. În cazul în care nu știați, marele naist este originar din Găești, ca și mine. Ba mai mult, a copilărit la vreo două case de locul unde locuiesc astăzi părinții mei. Și cu toate astea, din păcate, până ieri seară eu nu l-am auzit niciodată cântând live și vă mărturisesc că regret foarte tare și îmi fac mea culpa.

Spectacolul de ieri m-a convins că Gheorghe Zamfir își merită din plin titulatura de maestru și pot spune cu mâna pe inimă că este un geniu al naiului. Oricât aș scrie eu aici, e prea puțin. Trebuie să-l ascultați live ca să înțelegeți ce vreau să spun. Mergeți să-l vedeți acum pentru că veți fi printre cei care ați avut ocazia să fiți încântați de un nemuritor. Gheorghe Zamfir va trăi pentru totdeauna prin muzica fascinantă pe care a dăruit-o lumii și pe care încă o dăruiește, chiar dacă noi, cei din generația nouă nu prea știm despre ce e vorba. Spun vorbe mari? Repet, mergeți să-l ascultați și apoi vorbim.

Momentul serii a fost  cel împărțit cu Irina Baianț care a trezit în mine sentimente inedite.

Nu o cunoșteam pe frumoasa blondă care a pășit cu modestie și entuziasm pe scenă. Numele nu-mi spunea nimic deși am înțeles că a avut o melodie alături de Doru Todoruț, cu care a intrat în finala Eurovision România și că i-a cântat și lui Putin la Kremlin, după care a și fost decorată. Nu de românii de la Cotroceni, de rușii de la Kremlin. E o soprană de talie mondială de doar 26 de ani, cunoscută la nivel internațional, prea puțin promovată la nivel național.

baiantCând a început să cânte Ave Maria, acompaniată de marele Gheorghe Zamfir am simțit un fior care mi-a străbătut întreg corpul și mi-a lăsat un sentiment de lumină și uluire în cel mai frumos sens al cuvântului. Fiecare sunet, fiecare notă… m-au făcut să simt furnicături până în adâncul inimii. Aș putea spune că mai degrabă am simțit melodia decât am auzit-o.

Era acolo o îmbinare perfectă a unei valori consacrate în persoana lui Ghorghe Zamfir, a unui trecut glorios care ia proporții astronomine în prezent, cu o tânără extrem de talentată care mi-a redat speranța că România are potențial de a renaște prin noua generație.

Din păcate, în prezent asistăm la un fenomen de manelizare a României, definit prin promovarea prostiei pe toate planurile, pitipoance botoxate inclusiv pe creier și cocalari cu lanțuri de 2 kg, lungi până la buric,  difuzați pe toate canalele, ajunși modele de urmat pentru adolescenții de mâine, politicieni care mint cum respiră în goana după voturi și lista e lungă.

Dar pe lângă cele menționate, avem și astfel de îngeri care îmi arată ca #demanelizareaRomâniei se poate, pentru că avem resurse și asta trezește în mine o nouă speranță…

Comments are closed.